Śniadanie na słodko to dobry sposób na początek pochmurnego
dnia. Naleśniki z maślanki z sosem karmelowym i owocami są łatwe
w przygotowaniu i tak smaczne, że nie można przestać się nimi zajadać.

Przepis Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • Masło Ekstra od OSM Piątnica – 50 g
  • pancake-z-maslankimąka pszenna
    – 2 szklanki
  • proszek do pieczenia
    – 2 łyżeczki
  • cukier – 3 łyżki
  • jajka – 3 szt
  • maślanka – 3 szklanki
  • olej do natłuszczenia patelni
  • ulubione owoce
    (truskawki, banany,
    maliny itp.) 

Sos karmelowy:

  • Śmietanka 42%
    od OSM Piątnica – 200 ml
  • Masło Ekstra
    od OSM Piątnica – 1 łyżka
  • cukier – 6 łyżek
  • woda – 100ml

Przygotowanie:

Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać jajka,
maślankę i roztopione masło. Całość wymieszać. Usmażyć naleśniki na lekko
natłuszczonej, nagrzanej patelni. Następnie do garnka wsypać cukier, dodać
wodę i często mieszając gotować do uzyskania złoto brązowego koloru.
Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją z karmelem. Odstawić
do przestygnięcia. Gdy temperatura spadnie do ok. 30st. C, dodać masło
i zmiksować blenderem.

Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym.

pancake z maślanki

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.