Najlepszy pieczony kurczak

Myślisz o tym, co oprócz żurku i jajek podać na wielkanocny obiad? Upiecz kurczaka. Oryginalny w smaku i prosty w przygotowaniu, serwowany z zielonymi warzywami
i pieczonymi ziemniakami wpisze się w świąteczną tradycję jedzenia pieczonych mięs.

Sałatki, przystawki i dania z warzywami często pojawiają się na stole wielkanocnym. Doskonale komponują się z nimi mięsa, szczególnie delikatny drób.
Wyrazisty w smaku Kurczak Zagrodowy w połączeniu z nowalijkami
oraz aromatycznymi ziołami to propozycja na danie główne, które świetnie wpisuje się w klimat Wielkanocy.

Pieczony kurczak z wiosennymi warzywami

Składniki:

  • 1 cały Kurczak Zagrodowy ok. 1,6 kg
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w płatkach
  • 1/2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu
  • sól
  • olej
  • 1-2 główki czosnku
  • 1 cytryna

Dodatki:

  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 kg małych ziemniaków
  • miks sałat
  • zielony ogórek
  • pomidorki koktajlowe
  • wiórki parmezanu
  • miód
  • suszone płatki chili
  • sól, czarny pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Kurczaka wkładamy do dużej miski. Do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy i niezbyt dokładnie miażdżymy. Przesypujemy je do małej miseczki i dodajemy sól, olej oraz cytrynę. Tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka. Następnie miskę
z kurczakiem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmujemy kurczaka z lodówki i pozostawiamy go do osiągnięcia temperatury pokojowej i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Kurczaka przekładamy na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 1 godzinę i 50 minut.


Przygotowujemy warzywa. Obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki dodajemy
na blaszkę podczas pieczenia kurczaka.

Rzodkiewki myjemy i osuszamy, następnie kroimy na pół i wrzucamy na patelnie
z rozgrzanym olejem. Smażymy rzodkiewki do lekkiego zrumienienia, a pod koniec dodajemy przyprawy oraz miód.

Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z osoloną i posłodzoną wodą, gotujemy do miękkości.
Miks sałat wykładamy na miskę, dodajemy plasterki ogórka, połówki pomidorków
i posypujemy wiórkami parmezanu.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany