Najlepsze babeczki herbaciane

Babeczki herbaciane to świetna alternatywa dla tradycyjnych, wielkanocnych bab. Mają piękny, zielonkawy kolor i oryginalny, lekko wytrawny smak. Znakomicie sprawdzą się jako jeden ze składników święconki oraz jako lekki deser po obfitym, świątecznym obiedzie.

Zdjęcia: Five o’clock

Składniki na 12 muffinek:

  • 1,75 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki zielonej herbaty matcha (w tym przepisie użyto herbaty Five o’clock Japan Matcha Kakegava Bio)
  • 2 łyżeczki proszku
    do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 garści rozdrobnionych migdałów
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego do ciast.

Przygotowanie:


W jednej misce mieszamy mąkę, matchę, cukier, proszek do pieczenia,
sodę i migdały. W drugiej mieszamy mleko, olej, jajko oraz olejek migdałowy. Łączymy ze sobą składniki z obu misek i dokładnie miksujemy. Ciasto wlewamy
do nasmarowanej masłem formy do muffinek lub do papierowych papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez  20 minut.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany