W samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich 5 marca 2016 roku XIV- wieczny zamek krzyżacki Ryn przeżył nie lada oblężenie. 16 dwuosobowych drużyn, reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce, stanęło do kulinarnych zmagań o puchar przechodni L’Art de la cuisine Martell.

konkurs

Zwycięzców XIV Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej – Mateusza Bogdańskiego i Artura Kuchnia z Hotelu Heron w Gródku nad Dunajcem – wyłoniło jury pod przewodnictwem Pawła Oszczyka. Przygotowali oni comber i antrykot jagnięcy z pieczoną szalotką i kolendrą oraz confit z karczocha, fenkuła i skorzonery. Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński – wybitny szef kuchni Hotelu Anders. Całą imprezę poprowadzili Karol Okrasa i Dariusz Maląg.

konkursZawodnicy wystąpili w czterech turach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach. Na skomponowanie każdego dania kucharze mieli godzinę. Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu – a tym samym głównym produktem, który musieli w swoich daniach wykorzystać zawodnicy – była brytyjska świeża jagnięcina kulinarna. Do swoich potraw kucharze musieli dobrać najlepiej komponujący się z nią wariant koniaku Martell.

Potrawy oceniane były przez trzy zespoły jury – pierwszy to jury techniczne, które oceniało pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku. Jury degustacyjne złożone z Szefów Kuchni osądzało smak, wygląd, kompozycję oraz ekspozycję głównego składnika. Trzeci zespół to jury koneserów, które przyznało swoją osobną nagrodę.

konkurs

W tym roku, po raz pierwszy w historii konkursu, również publiczność miała możliwość oddać swój głos na najlepiej prezentującą się potrawę. Dzięki aplikacji mobilnej Smarten, publiczność mogła stać się członkiem nieformalnego czwartego składu jurorskiego, który również przyznał nagrody.

konkursZawodnikom kibicowały autorytety ze świata gastronomii, blogerzy kulinarni, gwiazdy showbiznesu, wielbiciele dobrej kuchni oraz wszyscy rządni wielkich emocji kulinarnych.

Poza kulinarnym widowiskiem na publiczność czekało mnóstwo dodatkowych atrakcji takich jak: warsztaty sushi, pokaz kuchni tajskiej, tasting koniaków Martell, warsztaty koktajlowe, warsztaty cukiernicze, warsztaty z wołowiną oraz prelekcje specjalistów na temat biznesu restauracyjnego i możliwości jego rozwoju.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.