Zastanawiasz się, jak przystroić świąteczny stół, by cieszył oczy gości.
Postaw na naturalne ozdoby, które również ucieszą podniebienia.
Pomarańcze z pistacjami, orzechy, czekolada z bakaliami to jest to.

Podczas tegorocznych świąt proponujemy przykryć stół lnianym obrusem,
talerze ozdobić zielonymi gałązkami świerku, a wokół zastawy rozłożyć orzechy
i szyszki, czy własnoręcznie zrobione ozdoby z mandarynek, pomarańczy lub jabłek. Jako ozdoba stołu doskonale sprawdzą się również drobne przekąski,
których bazą są orzechy i suszone owoce.

Pomarańcze w czekoladzie z pistacjami

Jadalne dekoracje na świętaSkładniki:

  • 4 pomarańcze
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g pistacji Bakalland

Przygotowanie:

Pomarańcze obieramy
i dzielimy na cząstki. Następnie roztapiamy tabliczki czekolady
w kąpieli wodnej.
Kawałki pomarańczy moczymy w czekoladzie,
a następnie posypujemy posiekanymi wcześniej pistacjami, czekamy,
aż czekolada zastygnie. Następnie gotowe owoce układamy na ozdobnym talerzu
i dekorujemy nimi stół.

Biała czekolada z bakaliami

Jadalne dekoracje na świętaSkładniki:

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 100 g żurawiny
    z sokiem z granatu Bakalland
  • 100 g pistacji Bakalland
  • 70 g skórki pomarańczowej Bakalland
  • 100 g jagód Goji Bakalland
  • szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:

Tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy szczyptę soli. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze przez chwilę rozpuszczamy czekoladę. Gotową masę przelewamy do silikonowej formy (wielkość uzależniona
od ilości masy). Następnie masę posypujemy posiekanymi bakaliami:
żurawiną i orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia. Czekoladę łamiemy na nierówne kawałki i ustawiamy na stole. Całość dekorujemy gałązką zielonego świerku.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.