Idealne jajko po benedyktyńsku

Wśród niezliczonych metod przygotowywania jajek – na miękko, na twardo, sadzonych, faszerowanych, marynowanych, pod postacią omletów, jajecznicy czy w formie pasty – jajko po benedyktyńsku uchodzi za jedno z trudniejszych w przygotowaniu. Tymczasem wystarczy skorzystać z prostego patentu, by się udało.

Sprytnym sposobem na wyczarowanie idealnego śniadaniowego jajka w koszulce jest wbicie go do posmarowanej masłem, przeźroczystej folii spożywczej i przygotowanie małej paczuszki, którą umieszczamy we wrzątku. Przygotowane w ten sposób jajko to wprost doskonały dodatek do chrupiącego pieczywa z szynką, który wyśmienicie smakuje w towarzystwie kremowych sosów.

Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym

Składniki:

  • 1 bagietka pszenna
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • masło
  • 2 jajka
  • serek topiony kremowy, np. MSM Mońki
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18%
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku oraz szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Bagietkę rozciąć na pół i zrumienić na patelni lub w tosterze. Plastry boczku i cebulę pokrojoną w półkrążki podsmażyć na oleju na patelni.

Serek topiony i śmietankę połączyć, podgrzewając w rondelku na małym ogniu. Dodać kurkumę, oraz sól i pieprz do smaku.

Z folii spożywczej wyciąć kwadrat i na środku wysmarować go cienka warstwą masła. Tak przygotowaną folię umieścić w filiżance lub w małym słoiczku, nieposmarowaną stroną do dna. Do folii z masłem wybić jajko, zebrać rogi folii i związać nitką lub dratwą blisko jajka. Tak przygotowane jajko włożyć do rondelka z wrzącą wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez 3,5 minuty. Wykonać tę samą czynność z drugim jajkiem. Wyciągnąć z wody, rozciąć folię przy sznurku i wyłożyć jajka na tosty z podsmażonym boczkiem i cebulą. Polać gorącym sosem serowym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany