Za chwilę koniec sezonu na truskawki. Warto się więc pospieszyć i wykorzystać je do niezwykłego deseru z kwiatami nasturcji w roli głównej. Choć z pozoru wydaje się trudny, jego przygotowanie nie sprawi wam kłopotu, a da mnóstwo satysfakcji.

shutterstock_199808675Przepis: Agnieszka Filiks, Kulinarny Ambasador Bielucha, Szefowa Kuchni Restauracji Siwy Dym

Składniki:

  • 8 kwiatów nasturcji
  • 200 g twarogu półtłustego Bieluch
  • plasterek imbiru marynowanego
  • pęczek bazylii
  • 1 litr jogurtu typu greckiego Bieluch
  • 1 kg truskawek
  • 6 biszkoptów
  • mięta do dekoracji
  • cukier puder
  • cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 40 g cukru brązowego

shutterstock_106318739Przygotowanie:

Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy z bazylią. Łączymy je z jogurtem greckim Bieluch, doprawiamy cukrem pudrem, cynamonem oraz kroplą cytryny. Odstawiamy do schłodzenia. Twaróg półtłusty Bieluch i brązowy cukier rozcieramy widelcem, dodajemy drobno pokrojony imbir i pokruszone biszkopty. Nasturcje myjemy, suszymy a następnie faszerujemy je przygotowanym twarogiem. Na talerz wykładamy schłodzony krem truskawkowy, a na nim układamy kwiaty nasturcji i dekorujemy listkami mięty.nasturcja faszerowana

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.