O poranku bardzo często ulegamy pokusie przeróżnych
śniadaniowych wymówek, które później przypominają o sobie
w najbardziej nieoczekiwanym momencie. I choć jest ich tyle,
ilu zaspanych ludzi o poranku, to wbrew pozorom – łatwo je obalić.
Szczególnie, że 8 listopada obchodzimy
Dzień Zdrowego Śniadania.

Dzień Zdrowego Śniadania„Nie masz rano apetytu?
Sięgnij po coś lekkiego,
na przykład płatki
kukurydziane
z jogurtem.
Masz wilczy apetyt,
ale domownicy krzywo
patrzą na jajecznicę
smażoną na boczku?
Zaskocz ich puszystym
omletem mistrzowsko
wykończonym posypką
z płatków śniadaniowych.
Trudno ci znaleźć rano
chwilę na przygotowanie
śniadania? Pożywne babeczki z dodatkiem pełnoziarnistych płatków kukurydzianych,
orzechów i suszonych owoców możesz zrobić poprzedniego wieczoru
i z przyjemnością schrupać z samego rana” – podpowiada Piotr Ceranowicz,
ekspert kulinarny marki Lubella.

Dla zabieganych

Szybki tryb życia sprawia, że rano mamy trudności, by znaleźć czas na przygotowanie
i zjedzenie śniadania przed wyjściem. Brak czasu powoduje, że mamy również
problem ze znalezieniem szybkiego i jednocześnie odpowiednio zbilansowanego
przepisu. Jednym z wiodących trendów 2016 roku są śniadania przygotowane
z myślą o konsumowaniu ich w trasie.

Dzień Zdrowego Śniadania

„Jeszcze do niedawna Polak chcący zjeść coś po drodze ograniczał się do kanapki
albo drożdżówki. Dzisiaj ma znacznie więcej opcji. Chociażby sycący koktajl
zbożowo-białkowy, jogurt z płatkami żytnimi oraz musem owocowym
czy zbożowe batony. Wystarczy garść płatków i odrobina inwencji twórczej,
żeby przygotować zbilansowany posiłek, który będzie równie pożywny,
jak tradycyjne domowe śniadanie” – dodaje Piotr Ceranowicz.

owocowe_trio_z_chrupiacymi_platkamiPrzepis na udany dzień

Śniadanie jest nie tylko
ważne dla zdrowia,
lecz także dobrego
samopoczucia.
Czas śniadania
jest najważniejszym
momentem,
który wpływa na nasze
funkcjonowanie w ciągu
dnia. Dlatego koniecznie
trzeba o nim pamiętać.
Zdrowo i pozytywnie
rozpoczęty dzień sprawi,
że przeżyjemy go z lepszym
nastawieniem i poradzimy
sobie z codziennymi
wyzwaniami.
Osoby, które lubią jeść
śniadanie w domowym zaciszu, mogą wykorzystać czas spędzony w drodze do pracy
na zaplanowanie swojego dnia, lekturę porannej prasy lub posłuchanie ulubionej
audycji radiowej.

Najważniejsze, aby pamiętać o śniadaniu. W ciągu nocy nasz poziom glukozy
znacznie spada, co powoduje, że po poranku powinniśmy go uzupełnić,
aby organizm mógł odpowiednio funkcjonować.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.