Jeśli masz alergię na gluten, a nie wyobrażasz sobie Świąt Wielkiej Nocy
bez tradycyjnej babki, ten przepis jest dla ciebie. Kilka zamienników i gotowe.

Przepis: Joanna Dronka-Skrzypczak, autorka strony dietaeliminacyjna.pl

Składniki suche:

  • 1 szklanka mąki sojowej
  • 0,5 szklanki maki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki cukru
    (lub 1 szklanka ksylitolu)
  • 1 łyżeczka sody + 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

 Składniki mokre:

  • 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego (zalanego 0,5 szklanki gorącej wody)
  • 0,5 szklanki oleju o neutralnym smaku
  • 0,5 szklanki mleka ryżowego dopełnionego 0,5 szklanki gorącej wody
  • ubita woda po cieciorce

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Cały czas mieszając, dodajemy do nich: siemię lniane z olejem, mleko ryżowe wymieszane z wodę, ubitą wodę
po cieciorce. Wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na babkę
i pieczemy około 40 – 60 minut (aż patyczek po wbiciu w ciasto będzie suchy)
w piekarniku z termoobiegiem, rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.